Home / klantverhaal / kindcentrum vlindertuin voorthuizen
‘Huurdeman toont betrokkenheid, klantgerichtheid en flexibiliteit’
Bas de Groot
Bij Van Vliet bouwmanagement is Bas de Groot verantwoordelijk voor de bouw van De Vlindertuin en De Lijsterhof, twee scholen waar Huurdeman de aannemer is. Dat is heel goed verlopen. ‘Vooral dankzij goede communicatie’, denkt de Groot. ‘Huurdeman bezit alle kwaliteiten die ervoor nodig zijn om zo’n project te laten slagen’.
‘Als projectmanager is het mijn taak om de opdrachtgever, in dit geval het schoolbestuur, zoveel mogelijk te ontzorgen. We selecteren de architect, installatieadviseur, constructeur en aannemers, sturen iedereen aan en bewaken het proces. Dat begint vaak met het opstellen van een programma van eisen, dat wordt vertaald in een ontwerp. Nadat het ontwerp definitief is, worden de vergunningen aangevraagd. Soms resulteert dat in lange ruimtelijke ordeningsprocedures waardoor het bestemmingsplan moet worden gewijzigd. Uiteindelijk is het bouwplan aanbestedingsgereed: het bestek, de tekeningen van het bouwkundige en installatietechnische werk. Dan start de aanbestedingsprocedure.
Het is altijd weer spannend welke aannemer het werk gaat ‘scoren’. In mijn geval heeft Bouwbedrijf A. Huurdeman drie keer de aanbesteding gewonnen. In mei 2021 haalt Huurdeman nog een opdracht voor het bouwen van een school binnen: De Spreng. Mijn uitdaging is steeds om alle partijen goed te laten samenwerken en het maximale resultaat eruit te slepen voor het project. Uit ervaring weten we dat een schoolbestuur graag grip wil houden op het proces en betrokken wil worden bij de uitvoering. De lijntjes met de gemeente moeten we natuurlijk ook goed onderhouden, want daar komt de financiering vandaan.
Bij De Vlindertuin lijkt het bouwplan in eerste instantie niet binnen het aanbestedingsbedrag gerealiseerd te kunnen worden. Want terwijl de ruimtelijke ordening procedure uitloopt, stijgen de houtprijzen enorm. Dat is gewoon pech. Maar gemotiveerd als we zijn, slaan Van Vliet en Huurdeman de handen ineen om het toch te realiseren. Want het schoolbestuur heeft dan al tien jaar gesteggel met de gemeente achter de rug om een bouwplan op tafel te krijgen.
‘Die school moet er komen,’ zegt Ilja de Wolf gedecideerd.
Concessies doen
Het uitgangspunt wordt: wat kan er wel? Huurdeman neemt het voortouw hierin. We bekijken verschillende opties en besluiten de vorm aan te houden, die cruciaal is voor de kwaliteit en uitstraling van het schoolgebouw. Aan de invulling moeten we concessies doen. Dat vindt een architect niet leuk natuurlijk. Maar de aanpassingen zijn niet zichtbaar, dat is de kunst. De houtconstructie maakt plaats voor een staalconstructie met stalen dakplaten. Daardoor weten we ruim tien procent te bezuinigen waardoor het project toch door kan gaan.
Betrokkenheid vanaf dag één
Ik heb de afgelopen negen jaar heel wat bouwprojecten gedaan. Bij Huurdeman vallen een aantal dingen op. Ten eerste de mentaliteit. Vanaf dag één toont het bouwbedrijf betrokkenheid, klantgerichtheid en flexibiliteit. Ze denken van A tot Z mee in de realisatie van het project. En komen met goede oplossingen. De houding is: hoe gaan we hier met elkaar iets kwalitatief moois van maken? Bij de bouw van een school betekent kwaliteit ook dat je tevreden kinderen hebt, die trots zijn op hun mooie school. Ook gezondheid is tegenwoordig een belangrijk aandachtspunt in scholen. Er moet voldoende ventilatie, licht en hoogte zijn. Bij De Vlindertuin is men daar heel goed in geslaagd. Het valt op dat Huurdeman zich uitstekend kan verplaatsen in de opdrachtgever. Ik vind dat ze zeer meedenkend en betrouwbaar zijn. Voor mij als bouwmanager is dat heel prettig werken. In het ontwerp van De Vlindertuin staan bijvoorbeeld houten latten aan de buitenzijde. Daarover zegt Huurdeman: ‘Ik kan niet garanderen dat dat goed blijft, qua vocht.’ Ik ben blij dat ze zoiets eerlijk aangeven. We kiezen uiteindelijk voor bamboe, een prima alternatief.
Kwaliteit en een eerlijke prijs
Kwaliteit staat voorop. Huurdeman brengt goede onderaannemers mee om die kwaliteit te waarborgen. En ik krijg zoals ik het noem een ‘geen-gezeik-prijs’. Goedkoop is soms duurkoop, dat vergeten opdrachtgevers nogal eens. De klantvriendelijkheid zie ik ook bij de mensen van Huurdeman op de bouwplaats.
‘Het zijn niet-zeurende harde werkers’.
Ze doen wat ze beloven, dat is ook heel belangrijk. Soms wil je wel een strakkere planning, maar kwaliteit vraagt om tijd. Dat kan Huurdeman heel goed uitleggen. Eigenlijk draait alles om goede communicatie. Via de projectleider, werkvoorbereider en de uitvoerder, de onderaannemers en de mensen op de bouw. Dat zijn heel wat schakels. Er gaat heus wel eens wat fout. Maar dat wordt altijd netjes opgelost. Dan gaan ze ook echt aan de kant van de opdrachtgever staan en kom je er al pratende wel uit. Een goed eindresultaat waar iedereen tevreden over is, is in ieders belang.
Vertrouwen voor de toekomst
En dat resultaat mag er zijn. In november 2020, tijdens de sluiting door de pandemie, wordt De Vlindertuin opgeleverd. Pas weken later kan er les worden gegeven. Docenten en leerlingen zijn supertrots op hun mooie school. En ook de gemeente is blij met het resultaat, ondanks dat we wat extra budget vragen. In de toekomst werken we graag weer met Bouwbedrijf A. Huurdeman.
Wij zitten vooral in het onderwijs, de zorg en grote utilitaire werken in de food. Bij overheidsprojecten zoals scholen zijn wij verplicht om de werken aan te besteden conform het aanbestedingsbeleid. We proberen Huurdeman altijd op de groslijst te krijgen als de werken in een straal van 25 km vanaf Amersfoort zijn gelegen. De vierde prijs die ze hebben gewonnen als beste bouwer voor verbouwingen 2020 bij bouwen.nu is een mooie prestatie. Daar mogen ze trots op zijn. Dit geeft veel vertrouwen voor de toekomst.
Ik wens Huurdeman veel succes en zeg: jullie zijn goed bezig, ga zo door!’